S-a votat legea pensiilor, vine la pachet cu majorări de taxe și impozite. Ce trebuie să știe pensionarii, dar mediul de afaceri

de: Alexandru Puiu
15 11. 2023

La finalul zilei de ieri, legea pensiilor a trecut de Senat cu vot de aprobare, în pofida unei opoziții majore din partea opoziției, atât în comisii, cât și în plen. Cu toate majorările planificate pe anul viitor, aceasta se reflectă într-un impact bugetar de 25 de miliarde de lei.

În contextul unui deficit bugetar semnificativ pe 2023 și perspective pesimiste pe 2024, nu este foarte clar cum va fi va fi posibilă acoperirea sumei de 25 de miliarde de lei care ar trebui să acopere majorarea pensiilor. Situația este atât de problematică încât de la dezbateri au lipsit ministrul Muncii Simona Bucura – Oprescu, dar și ministrul Finanțelor, pentru a nu răspunde la numeroasele dileme legate de această inițiativă legislativă. Pe parcursul întregii zile, oficialii USR au încercat să înțeleagă de unde o să vină acei bani, dar nu a existat un răspuns, iar singura variantă fezabilă pare să fie o altă majorare de taxe și impozite.

Citește și: Majorarea pensiilor și cu 80% în 2024, confirmată oficial. Alții nu vor primi nimic, 1%

S-a schimbat legea pensiilor în România

Noua lege a pensiilor a fost votată cu 85 de voturi pentru de către PSD, PNL și o parte din UDMR. Au existat 6 voturi împotrivă și 19 abțineri de la AUR și USR. În plenul Senatului au fost respinse mai multe amendamente care au fost adoptate anterior în comisia de muncă din Senat.

Marius Stanciu, secretar de stat în Ministerul Muncii, a declarat că impactul bugetar al legii este de 25 de miliarde lei, dintre care 15 miliarde lei sunt necesare pentru indexarea punctului de pensie cu 13,8%, iar 10 miliarde lei pentru recalculare pe baza noii legi. El a mai precizat că va fi achiziționată o aplicație informatică pentru recalcularea pensiilor, după adoptarea legii. El a mai spus că în 2024, Guvernul se va încadra în ținta de 9,4% din PIB cu cheltuielile cu pensiile, conform Economedia.ro.

„Ați pus din burtă aceste 10 miliarde și repet, ori nu creșteți pensiile, ori amânați momentul în care o veți face, ori mințiți privind impactul bugetar. Ziceți cât costă. Dați din buzunarul dvs?”, a reproșat senatorul USR, Irineu Darău, parlamentarilor din coaliția de guvernare PSD – PNL pe parcursul dezbateri.

Citește și: Se majorează bursele studenților din România, la fel ca pensiile. Totul pleacă de la inflație

De ce este o problemă legea pensiilor

Membrii USR au cerut ca cei doi miniștri legați în mod direct de acest proiect al legii pensiilor să fie prezenți la dezbateri, dar răspunsul Puterii a fost mai degrabă de batjocură și ironii, începând cu reproșuri legate de modul în care au redactat Planul Național de Redresare și Reziliență în urmă cu câțiva ani.

Principala problemă sesizată de USR a vizat însă sursa de finanțare pentru majorările fabuloase de pensii de anul viitor, până la 80% pentru unii pensionari. „V-am rugat să aduceți strategia fiscal-bugetară pe termen mediu în care să vedem sursele de finanțare, e o cerință elementară. În țările europene în această perioadă deja sunt aprobate bugetele pentru 2024, noi nu știm nici cum se termină anul acesta, nu avem rectificare, nu știm ce puneți în bugetul pentru 2024 și cum facem loc acestor creșteri de pensii, vrem să ne asigurăm că ceea ce scrie în lege se poate aplica”, a ținut să menționeze fostul ministru de Finanțe, Anca Dragu de la USR.